Gouden tips

Het is niet altijd makkelijk om zomaar een gesprek te starten met een onbekende Glinsterhulp.

Daarom delen we hier graag een aantal gouden tips voor mooie, verbindende en troostende babbels.

Laat ons beginnen met dit: misschien voel je schroom of onzekerheid om een gesprek op te starten met één van de Glinsterhulpen. Weet dan dat dit niet hoeft. Elke Glinsterhulp heeft zich vrijwillig aangeboden om mensen zoals jij te helpen. Ze staan klaar om te luisteren en hun ervaringen met jou te delen. Woorden vinden is vaak niet eenvoudig, misschien is dat net één van de redenen waarom je hier terecht kwam. Weet dan dat ervaring leert dat – zelfs digitaal – een gesprek tussen lotgenoten vaak als heel troostend en herkenbaar aanvoelt en dat het net eigen is aan lotgenoten dat ze aan een half woord genoeg hebben om te begrijpen wat je wil vertellen.

Maar omdat het eerste zinnetje soms het moeilijkste is, delen we hier graag een aantal suggesties voor een openingszin als eerste berichtje aan een Glinsterhulp. Gebruik ze als inspiratie voor jouw eerste contact als je daar nood aan hebt.

  • Hallo xx, ik herken in jouw verhaal veel zaken die ik nu voel. Zin in een gesprek?
  • Hallo xx, ik ben ook een mama van een dochtertje dat stierf tijdens de zwangerschap. Kan ik met mijn verhaal bij jou terecht?
  • Hallo xx, ik heb een gelijkaardig verhaal en zie dat jij ook opnieuw zwanger bent geworden na je verlies. Ik heb daar enkele specifieke vragen over, mag ik die stellen aan jou?
  • Hoi xx. Mijn beste vriendin heeft net haar kindje verloren. Ik weet niet zo goed hoe ik haar kan ondersteunen. Kan jij me wat tips geven?
  • Dag xx. Ik ben opa van een kleinkind dat net gestorven is. Ik vind het zo moeilijk om in gesprek te gaan met de kinderen. Hoe verliep dat bij jullie?
  • Beste xx. Ik ben oma en heb zelf heel veel verdriet. Hoe ging jij daar mee om?
  • Hallo xx, Ik voel me heel eenzaam en heb het gevoel nergens terecht te kunnen. Had jij dat ook?
  • Hoi xx, In onze relatie gaan we beide heel anders om met ons verdriet. Hoe was dit bij jou?
  • Dag xx, Ik voel me heel somber en zie weinig perspectief. Hoe kan ik hier mee omgaan?

Geef jezelf de kans om rustig te groeien in een gesprek. Je voelt zelf wel aan wanneer je welke delen van je verhaal het liefst wil delen met iemand anders. We wensen je van harte een ‘klik’ toe met de Glinsterhulp(en) die je kiest om mee in contact te komen. Maar wees ook niet te erg teleurgesteld als het soms niet klikt met iemand. Dat is even goed. Iedereen is anders. Elk verhaal is uniek. Er is geen juiste manier om met rouw en verdriet om te gaan. Er zijn alleen heel veel ervaringen en tips die jou misschien kunnen helpen.

Soms loopt het wat moeilijker of ervaar je dat jullie toch heel verschillend zijn. Dat is niet erg. Wees altijd eerlijk en benoem wat er voor jou moeilijk is. Misschien loopt het daarna veel vlotter en kunnen jullie verder een bijzondere band opbouwen als lotgenoten. Als je het gevoel hebt dat een gesprek je niet verder brengt, is het perfect mogelijk om in schoonheid afscheid te nemen van een Glinsterhulp en te bekijken of iemand anders misschien op dit moment in je verdriet beter bij je past. Wees uiteraard wel respectvol in de manier waarop je dat doet.

Een mooi afscheidszinnetje kan bijvoorbeeld zijn:

Hartelijk bedankt voor je tijd. Ik ben misschien toch nog op zoek naar een iets ander profiel. Nog heel veel succes in het ondersteunen van mensen die net als ik op zoek zijn.